Guide: Find den bedste bærbare computer til dit studie

09 June 2020 Søren Black

En bærbar computer er i dag helt nødvendig for at få det optimale ud af din studietid. Læs om de forskellige produkter på markedet, og find ud af, hvad du skal kigge efter for at finde den helt rette bærbare til dit studie.

Det er næsten umuligt at leve uden en computer i dagens Danmark. Her tjekker du netbank, streamer din yndlingsserie og holder kontakten med vennerne på de sociale medier. Er du oven i købet kommet ind på din drømmeuddannelse, er en bærbar computer næsten endnu vigtigere; med den kan du både arbejde derhjemme og bruge den som en del af undervisningen, og på mange videregående uddannelser er du i dag mere afhængig af din bærbare computer end af papir og blyant.

Når computeren er dit primære arbejdsredskab, kræver det selvfølgelig også lidt arbejde at finde lige den bærbare, du bliver allermest glad for og tilfreds med – for udvalget er virkelig blevet stort. Opgaven går så at sige ud på at finde den maskine, der giver dig den bedste balance mellem ydelse og værdi for pengene.

Du kan sagtens finde bærbare computere, der koster over 10.000 kr., men spørgsmålet er, om det er nødvendigt at bruge så mange penge på en laptop? Har du kun din SU og lidt penge fra et studiejob, lyder det umiddelbart som en stor udgift, og derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet grundigt, inden du køber din næste bærbare computer.

Udvalget af laptops har aldrig været større, hvilket betyder, at de kan fås i virkelig mange forskellige størrelser og prisklasser. Læs med, og bliv klogere på modeller, priser kapacitet og ydeevne.

 

 

Hvilken bærbar skal du kigge efter?

Priserne på bærbare computere til dit studie kan variere fra 1.500 kr. og helt op til over 10.000 kr. Men det er ikke kun din pengepung, der skal afgøre, hvilket computerkøb du skal foretage dig. Det handler nemlig også om, hvilket studie du er kommet ind på; på for eksempel ingeniøruddannelsen eller nogle af de andre matematiske uddannelser har du ofte brug for at kunne benytte nogle tunge programmer, der derfor kræver en del kapacitet fra din bærbare computer. Skal du kun bruge computeren til at tage noter på og til opgaveskrivning, er det ikke nødvendigt at gå efter de allerdyreste og tungeste modeller.

Det kan også være klogt at overveje, hvor længe du ønsker at have computeren. Skal du studere i mange år, kan det sagtens betale sig at investere i en bærbar, der har en god holdbarhed. Har du undervisning i mange forskellige lokaler, er også rart, at den bærbare ikke er alt for tung at slæbe rundt på. Er du typen, der gerne slapper af med et computerspil, når bøgerne er lagt på hylden, skal du kigge efter et godt grafikkort. Dette hører til blandt de dyreste komponenter i computeren, hvilket så betyder at du må slippe en del flere kroner for din bærbare computer.

Kort sagt: Lav en liste over de ting, du har brug for i din computer, og brug den som udgangspunkt, når du indleder jagten på den rette model.

 

Hvilken processor og hvor mange RAM skal min bærbare have?

Når du skal kigge efter, hvilke komponenter din bærbare skal indeholde, er det vigtigt, at du betragter maskinen som en helhed. Det betyder, at det ikke er nok bare at sikre dig den rette processor – processoren skal nemlig også kombineres med den rette mængde RAM, for at du kan få det optimale ud af den.

Langt de fleste processorer bliver i dag leveret af Intel, og her bliver der ofte skelnet mellem i3, i5 og i7. Skal du bare bruge din bærbare til tekstbehandling, kan du fint nøjes med en i3-processor – skal du derimod bruge maskinen til grafiske opgaver af den mindre slags, eller skal du have muligheden for at streame tv-serier, så er det nok en i5 processor, du skal gå efter. Endelig så kræver tunge grafik- og regneprogrammer en kraftfuld PC, der er udstyret med en i7-processor.

Når det kommer til RAM, kan du godt nøjes med 4GB, hvis du bare skal bruge din bærbare til tekstbehandling og internetsurfing. Men skal du også have muligheden for at håndtere lidt større regneprogrammer, så anbefales det at gå efter 8GB. Skal du derimod arbejde med tunge grafikprogrammer, som eksempelvis Photoshop eller har du en gamer i maven, så vil du nok have brug for minimum 16GB RAM.

 

 

Hvilke mærker findes der?

Der findes efterhånden mange producenter, der gerne vil sælge dig en bærbar computer inden studiestart. Producenterne ved godt, at mange unge i dag har rigtig mange penge, som de gerne bruger på tekniske hjælpemidler som computere og telefoner, og derfor målretter de også deres annoncer efter dig, der er på udkig efter en studie-pc. Mange af producenterne tilbyder dig også en god studierabat på for eksempel deres bærbare computere – men tjek prisen, inden du slår til. 20% rabat kan lyde af meget, men ofte så er den pris, du ender med at betale ikke så fantastisk meget bedre, end den konkurrenterne kan tilbyde.

Kendte mærker som Apple, Lenovo, HP, Asus og Acer er alle gode og solide bærbare computere, der kan få dig godt igennem dit studie. Maskinerne svinger meget i pris og kvalitet, men kan som sagt allesammen leve op til de krav, man kan stille til en moderne bærbar studiecomputer.

Her er lidt om de fem forskellige modeller:

 

Apple

Du kender sikkert allerede Apple som leverandør af lækre og brugervenlige smartphones og tablets. Når det kommer til bærbare computere, kan den amerikanske it-virksomhed også levere produkter, som må siges at være i en klasse for sig.

MacBook er defineret ved at være computeren, du aldrig går galt i byen med; i både 2016, 2017 og 2019 blev den kåret som årets bedste studie-pc. MacBook er et dyrt men godt valg. Her får du virkelig noget for dine penge. En af de modeller, der hitter i 2020 er for eksempel MacBook Pro 13,3, der har en virkelig god ydeevne, et lækkert design samt en god funktionalitet. Her går det hele op i en større enhed.

Vil du have en af markedets bedste studie-pc’ere, så er de ekstra penge på en Macbook givet virkelig godt ud – en MacBook Pro 13,3 kan erhverves for omkring 10.000 kr.

 

Lenovo

Lenovo er nok mest kendt for deres ThinkPad-serie af bærbare computere, som de i 2005 overtog fra IBM. Her i 2020 har de sendt en rigtig fin studiecomputer på gaden under navnet Lenovo 330-15″ARR. Denne bærbare henvender sig til dig som studerende, der ønsker en afslappet pc til en fornuftig pris. Her får du ikke en virkelig hurtig maskine med et kraftigt grafikkort, men til gengæld får du en computer, der kan opfylde langt de fleste behov på et studie.

Vil du have en prisvenlig og udemærket bærbar, er Lenovo altså værd at overveje – prisen på omkring de 3500 kr. får helt sikkert din SU til at række længere.

 

HP

HP – eller rettere Hewlett-Packard – kender du sikkert fra de mange billige printere, virksomheden har sendt på markedet igennem årene. Men HP har også siden 1984 været leveringsdygtige i gode og solide bærbare computere, der har gjort virksomheden til en af verdens førende producenter indenfor dette område. Det betyder, at du – uanset hvad du søger efter – kan være sikker på, at HP har en model, der passer til dine ønsker og behov.

I 2020 har HP for eksempel sendt en model på markedet under navnet HP Pavilion 15-da1009no 15,6″. Denne model er kendetegnet ved at have store kræfter og en klassisk elegance, der giver dig en virkelig god brugeroplevelse. Computeren kan erhverves for omkring 4000-5000 kr.

 

Asus

Asus hører til blandt verdens fem største producenter af bærbare computere, og den position har virksomheden fået, fordi de tilbyder prisvenlige bærbare computere, hvor innovation og design er nøgleordene. Virksomheden der holder til ude i Østen, nærmere betegnet Taiwan, har gennem årene vundet adskillige priser og hæder for den teknologi og det design, du blandt andet får med dig, når du køber deres bærbare computere.

Asiaterne har i 2020 sendt en virkelig gennemført model på gaden med navnet ASUS Zenbook UX430UA. Her får du en virkelig hurtig computer, der kan arbejde med selv de mest krævende programmer, du som studerende får brug for. Derudover indeholder computeren et særligt 50Wh Li-Polymer batteri, der betyder, at computeren kan holde strøm i omkring 9 timer. Med så meget batterilevetid behøver du aldrig bekymre dig om, hvor stikkontakten sidder i det lokale, hvor din forelæsning finder sted.

ASUS Zenbook UX430UA kan fås for omkring 8.000 kr., men så får du også en solid bærbar, der kan holde din studietid ud.

 

Acer

Acer har også hovedsæde i Taiwan, og ligesom Asus er Acer kendt for at sende gode og solide bærbare computere på markedet; virksomheden har opnået stor succes ved at tilbyde bærbare computere, hvor du virkelig får meget saft og kraft for pengene.

Med en bærbar fra Acer får du ikke bare en maskine, der kan opfylde alle krav på studiet, den er også helt perfekt, hvis du er en stor gamer. Et godt køb her i 2020 kunne være en Acer Predator Helios 300 17,3”. Med en i7 processor og et grafikkort i form af NVIDIA GeForce GTX 1060 kan dette monstrum af en bærbar både trække de allerstørste spil på markedet, samtidig med at den helt perfekt lever op til de krav, der stilles på en moderne uddannelsesinstitution.

 

 

Hvordan finder jeg de bedste priser på en bærbar pc?

Der kan sagtens være mange penge at spare på dit køb af en bærbar. Mange producenter lokker med gode studierabatter, men bruger du lidt tid på Google, kan du ofte finde dig et rigtig godt produkt til en endnu bedre pris.

Platforme som for eksempel prissøgningstjenesten Google Shopping eller den danske PriceRunner er sat i verden for at hjælpe dig med ikke at give for meget for din kommende bærbare. Når du har fundet den model, du måtte ønske dig, kan du her søge efter prisen og dermed finde den producent, der sælger den billigst.

 

Skal jeg købe en brugt bærbar til mit studie?

Har du ikke mange penge at gøre med, eller kan du godt lide tanken om, at ting bliver genbrugt, kan du overveje at købe dig en brugt bærbar. Fordelen ved at købe en brugt computer er, at du får rigtig meget kapacitet for pengene; har du brug for en meget kraftig bærbar, kan du altså ofte få den til en rigtig god pris, hvis den har været i brug et par år. Til gengæld vil du sikkert opleve, at batterilevetiden ikke er særlig prangende på en brugt bærbar. Det skyldes, at producenterne helt bevidst laver batterierne, så de kun kan holde i en begrænset årrække; dermed håber de, at du vil skifte batteriet ud, hvilket de kan tjene godt på – eller at du måske endda køber en ny computer. Derudover må du med en brugt computer ofte leve med de ridser og skrammer, den tidligere ejer har påført den bærbare.

De billigste bærbare til studiebrug fås i dag ned til omkring 1500 kr. fra ny. Spørgsmålet er derfor, om det kan betale sig for dig at investere i en brugt computer, hvor en anden brugers slid hurtigt kan få computeren til at stå helt af. Endelig har nye bærbare computere ofte smarte funktioner, der kan være en kæmpe fordel for dig, der studerer. For eksempel kan du nu få maskiner, hvor det er muligt at tegne eller skrive direkte på skærmen. Dette er helt perfekt for dig, der skal tage noter under en forelæsning. Noterne bliver dermed gemt på computeren, og du kan derfor hurtigt finde dem frem, når du skal bruge dem.

 

Hvor finder jeg den bedste rådgivning?

Din bærbare computer er ikke bare et stykke enkelt elektronik – det er en investering, der skal gøre din studietid lettere. Derfor kan det også være en virkelig god ide at søge efter den rette rådgivning, inden du køber en bærbare computer, der skal holde i mange år.

Der findes mange forskellige test på nettet af bærbare computere målrettet de studerende, og hos store forhandlere som Elgiganten og Power vil en sælger altid kunne rådgive dig. Her skal du dog være opmærksom på, at vedkommende oftest vil forsøge at sælge dig de produkter, der koster mest, så måske er det bedre at kontakte venner og bekendte, der allerede har studeret et års tid. De kan sikkert fortælle dig, hvilken computer de har haft succes med til deres studie.

FAQ BOKS

Hvilken bærbar skal jeg kigge efter?

Dette afhænger fuldstændigt af dit behov og din pengepung. Forskellige studier stiller forskellige krav til din bærbare. På for eksempel ingeniøruddannelsen, hvor du har brug for at kunne benytte tunge regneprogrammer, kræves der meget kapacitet af din computer. Modsat de humanistiske uddannelser hvor du primært bruger den bærbare computer til at tage noter på. Så opgaven går ud på at finde den maskine, der giver dig den bedste balance imellem ydelse, værdi for pengene og kravet til studiebrug.

Hvor finder jeg den bedste pris på en bærbar computer?

Når du har fundet den model, du ønsker dig, så søg efter den på Google. Prissøgningstjenester som Google Shopping eller den danske PriceRunner kan hurtigt fortælle dig, hvilken forhandler der sælger dig det ønskede produkt til den bedste pris.

Skal jeg købe min bærbar brugt?

Dette vil ofte ikke kunne betale sig. Priserne på bærbare computere starter fra 1.500 kr., og dermed er du for eksempel sikret et godt batteri, der har en lang levetid. Med en fabriksny computer slipper du også for de ridser og skrammer, som den tidligere ejer kan have lavet på computeren.